Maistas

„Tommasi Olio Extra Vergine di Oliva“, alyvuogių aliejus

Kaina: 15 Eur
Alyvuogių rūšis: Leccino, Grignano
Šalis: Italija
Tūris: 0,5 l

Aprašymas

Intensyvios žalios su šviesiai gelsvu atspalviu spalvos. Pirmo šalto spaudimo alyvuogių aliejus kvepia vaisiais ir žaluma. Skonis subtilus, vos salsvas, su jaučiamais migdolais poskonyje.

Vartojimas

Tinka šviežių daržovių, salotų, makaronų ar žuvies patiekalų pagardinimui, taip pat padažų ir desertų gamybai.

Gamintojas

„Tommasi“ vyno ūkis, plačiai pasaulyje žinomas Valpolicella Classica DOC vyno gamintojas, išsidėstęs pačiame Valpoličelos zonos šerdyje, nedideliame miestelyje Pedemonte, Veronos šiaurės rytuose, Lessini kalnų papėdėje, netolies Gardos ežero. Įkurtą 1902 metais „Tommasi Viticoltori“ vyninę valdo jau 4-oji Tommasi šeimos karta, su kuria 1997 metais prasidėjo jų ambicinga investicinė programa skirta įgyti žemes geriausiuose Italijos vyno regionuose. Šiuo metu greta istorinių vynų iš Valpolicella Classica regiono, „Tommasi“ asortimente puikuojasi vynai iš Maremos Toskanoje, pagaminti vyninėje „Poggio al Tufo“, prosecco vynai gaminami „Filodora Estate“ vyninėje Trevize, taip pat vynai iš Mandurijos Apulijoje, gaminami „Masseria Surani“ vyno ūkyje, iš Oltrepo Pavese zonos Lombardijoje – vyninė „Tenuta Caseo“ ir galiausiai, vynai gaminami 2015 metais įsigytoje vyninė „Casisano“, kuri įsikūrusi Montalčino apylinkėse, Toskanoje. Visus šiuos ūkius vienija itin aukšti kokybės standartai ir esminis Tommasi šeimos siekis – kad vynai išsiskirtų aiškiu identitetu, atspindinčiu savitą kiekvieno regiono geografiją ir dirvožemį, ant kurio auga vynmedžiai.

„Donnafugata Milleanni Olio Extra Vergine di Oliva“, alyvuogių aliejus

Kaina: 18,5 Eur
Alyvuogių rūšis: Nocellara del Belice, Biancolilla, Cerasuola, Pidicuddara
Šalis: Italija
Tūris: 0,5 l

Aprašymas

Skaisčiai žalios spalvos. Pirmo šalto spaudimo alyvuogių aliejus kvepia vaisiais, džiovintomis žolelėmis, artišokais, sunokusiais pomidorais. Burnoje pojūtis švelnus, kur harmoningai dera prieskoniai ir karstelėjusios kedrinių pinijų natos.

Vartojimas

Tinka šviežių lapinių salotų ir daržovių, žuvies, mėsos patiekalų pagardinimui.

Gamintojas

Vyninė „Donnafugata“ – šeimos, kuri visada tikėjo Sicilijos terroir išskirtiniu potencialu, atsidavimo vyndarystei rezultatas. Rallo šeima gamina aukštos klasės vyną jau beveik 170 metų. Giacomo Rallo ir jo žmona Gabriella būdami tikri, kad privalu būti atviriems naujovėms tam, jog tobulėtum bei verslas plėtotųsi, 1983 metais startavo su „Donnafugata“, kuri šiai dienai – viena labiausiai vertinamų Sicilijos vyninių. „Donnafugata“ įsikūrusi Marsaloje, šeimos istorinėje, dar 1851 metais statytoje vyninėje, o jiems priklausantys 384 hektarai vynuogynų plyti Sicilijos vakarinėje dalyje šalia Kontesa Entelina miestelio, taip pat pietrytinėje – Vitorija miesto apylinkėse, Pantelerija saloje bei Etnos ugnikalnio papėde.

Šiandien vyninėje šeimininkauja Jose ir Antonio Rallo, turintys aiškią „Donnafugata“ vyninės kryptį – aukščiausia kokybė bei geriausias „Made in Itay“ (liet. pagaminta Italijoje) reprezentavimas, kuriame susipina menas, vynas ir atsakingas požiūris į gamtą.

Vyninės pavadinimas „Donnafugata“ įkvėptas romano „Leopardas“ (it. Il Gattopardo) parašyto Tomasi di Lampedusa. Išvertus iš italų kalbos, „Donnafugata“ reiškia „skriejanti moteris“. Ir šios vyninės logotipe puikuojasi moters veidas, su vėjyje plaikstomais plaukais – užuomina į istoriją apie karalienę Mariją Karoliną, kuri po Napaleono kareivių įsiveržimo buvo priversta bėgti iš Neapolio bei ilgą laiką slėptis Sicilijoje, vietovėje, kur dabar plyti „Donnafugata“ vyninei priklausantys vynuogynai.